Články

Jablečný ocet

 Jablečný ocet je přírodní produkt, který se získává fermentací jablek. Má dlouhou historii užívání v tradiční medicíněkulinářství ale i v péči o vlasovou pokožku  či při dermatologických potížích. Jeho popularita v posledních letech vzrostla díky tvrzením o jeho zdravotních benefitech. V tomto článku se podíváme na zdravotní výhody jablečného octa, kdy a jak ho užívat, a pro koho je vhodný.

 

Zdravotní Benefity Jablečného Octa

  • Podpora Trávení: Jablečný ocet obsahuje enzymy, které mohou podpořit trávení a zlepšit absorpci živin. Kyselina octová může také stimulovat produkci žaludečních kyselin, což může pomoci při rozkladu potravy.
  • Regulace Hladiny Cukru v Krvi: Některé studie ukázaly, že jablečný ocet může pomoci snížit hladinu cukru v krvi po jídle. Může také zlepšit citlivost na inzulín, což je prospěšné pro lidi s diabetem 2. typu.
  • Podpora Hubnutí: Jablečný ocet může přispět k pocitu sytosti a snížení chuti k jídlu. Některé studie naznačují, že pravidelné užívání může vést k mírnému úbytku hmotnosti.
  • Antimikrobiální Vlastnosti: Kyselina octová má antimikrobiální účinky, které mohou pomoci zabíjet škodlivé bakterie a patogeny. Jablečný ocet se často používá jako přírodní čisticí prostředek a konzervant.
  • Zdraví Srdce: Existují důkazy, že jablečný ocet může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, což může přispět ke zdraví srdce. Může také pomoci regulovat krevní tlak.
  • Antioxidanty: Jablečný ocet obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti. Tyto sloučeniny mohou pomoci chránit tělo před poškozením volnými radikály.

 jablečný ocet (4)

 

Kdy a Jak Užívat Jablečný Ocet

  • Na lačný žaludek: Někteří lidé doporučují užívat jablečný ocet ráno na lačný žaludek, aby se podpořilo trávení a detoxikace organismu. Používá se smíchaný s vodou, aby se snížila kyselost.
  • Před jídlem: Konzumace jablečného octa před jídlem může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit trávení. Smíchejte jednu až dvě lžičky octa s vodou a vypijte.
  • Jako dresink: Jablečný ocet může být použit jako přísada do salátových dresinků nebo marinád. To je chutný způsob, jak integrovat jeho zdravotní výhody do vaší stravy.

 

Kdo by Měl Užívat Jablečný Ocet a Jak

Jablečný ocet může být užitečný pro široké spektrum lidí, ale zvláštní pozornost by měli věnovat následující skupiny:

  • Lidé s diabetem: Mohou těžit z regulace hladiny cukru v krvi. Vždy je ale důležité konzultovat užívání s lékařem, zejména pokud užíváte léky na cukrovku.
  • Lidé s problémy s trávením: Jablečný ocet může pomoci zlepšit trávení a snížit nadýmání.
  • Lidé snažící se zhubnout: Může podpořit pocity sytosti a tím přispět ke snížení příjmu kalorií.

 

 

Skladování a trvanlivost

ocet má přirozeně neomezenou trvanlivost, při delším uskladnění se doporučuje zamezit přístupu vzduchu (lahev naplněná až po víčko) a skladovat ocet v chladu a temnu. Usazeniny či kal nejsou závado ale přirozenou součástí nefiltrovaného produktu.

 

Jablečný ocet a péče o vlasy a pokožku

Jablečný ocet může být prospěšný i pro vlasovou pokožku. Již tradičně se používá jako přírodní kondicionér, který má blahodárné účinky na vlasy. Dokáže vlasy zbavit od zbytků šamponu, dodává jim lesk, hebkost a minimalizuje vypadávání. Účinně bojuje proti lupům, zklidňuje svědivou pokožku a ničí bakterie, které ucpávají vlasovou folikulu.

K ošetření vlasů používejte výhradně jen ocet jablečný. Čistý kvasný lihový ocet je pro vlasy i pokožku příliš silný, agresivní, intenzivní na vůni, a navíc může způsobit podráždění pokožky. Jablečný ocet dokáže zklidnit svědivou pokožku způsobenou například lupy, atopickou dermatitidou nebo dalšími zdravotními potížemi.

  • Napomáhá při ztrátě vlasů. Vypadávání vlasů je ovlivněno řadou faktorů, ale jedním z nich mohou být i ucpané vlasové kořínky. Ty zvládne jablečný ocet díky antibakteriálním účinkům vyčistit.
  • Jablečný ocet navrací vlasům a pokožce přirozené pH. Uhlazuje a uzavírá vlasové kutikuly a stimuluje růst. Vlas je tak hladký a jemný.
  • Posiluje vlasovou kutikulu a pomáhá tak předcházet roztřepeným konečkům a lámání vlasů.
  • Jablečný ocet má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Obsahuje živiny a vitamín B, C a draslík, které jsou pro vlasy prospěšné.
  • Jablečný ocet vlasy nezatěžuje, a tak napomáhá s objemem a kudrnatým vlasům s definicí kudrlin.

jablečný ocet-min 

Upozornění a Vedlejší Účinky

Jablečný ocet je silně kyselý a při nadměrném užívání může poškodit zubní sklovinu nebo dráždit žaludek a jícen. Proto je důležité jej vždy ředit vodou a nepřekračovat doporučenou dávku (obvykle 1-2 polévkové lžíce denně).

  • Těhotné a kojící ženy: Měly by konzultovat užívání jablečného octa s lékařem.
  • Lidé s chronickými zdravotními problémy: Měli by se před užíváním poradit s odborníkem.

 

Závěr

Jablečný ocet může být cenným doplňkem vaší stravy s řadou potenciálních zdravotních přínosů. Je důležité jej užívat správně a v přiměřeném množství, aby se předešlo možným vedlejším účinkům.

Forma Po Celý Rok

Jako nutriční terapeutka bych se s Vámi ráda podělila o několik tipů, jak si udržet dobrou formu dlouhodobě. Možná se mnou budete v některých věcech nesouhlasit, avšak také neříkám, že to je aplikovatelný recept pro všechny. Chci předat pár tipů, které se mi osvědčily. Jsou všeobecná doporučení a pak ta individuální dle jednotlivých potřeb, která už byste měli konzultovat s odborníkem, samo vzdělávat se a nebo se naučit vnímat svoje tělo na takové úrovni, že s nějakými znalostmi jste schopni si poradit sami.

Za moji několikaletou praxi jsem potkala spoustu lidí, kteří přemýšleli nad svým životním stylem všelijak. Jsou lidé, kteří vyhledají nutričního poradce a chtějí změnit svůj životní styl od píky, protože dojdou k uvědomění, že tak jak to táhli do teď, to asi do stáří nedoklepou.

Jsou tací, kteří hledají pouze jednoduchá a rychlá řešení a nechtějí pro svůj životní styl udělat nic navíc. Nechtějí nic měnit, potřebují pouze zhubnout. Vyhledají mě jako odborníka na složení jídelníčku. Myslí si, že stačí malá změna a všechno se změní k lepšímu napořád. Ke zdraví je ale třeba přistupovat komplexně a to, že má člověk ,,pupek“, není jen otázka jídelníčku. Je třeba vyřešit témata týkající se stresu, spánku, pohybových aktivit, náročnosti zaměstnání, často i krevního rozboru a zdravotních problémů, atp. 

To je za mě jediné dlouhodobé řešení - přistupovat ke zdraví a k tělu KOMPLEXNĚ. Začít na tom makat, něco pro to udělat a dost často také něco obětovat. Byť to můžou být ze začátku jen malé krůčky a malé změny, tak právě takové vedou k DLOUHODOBÉ UDRŽITELNOSTI. Co je na tom vlastně nejhorší? Rozhodně začít! Co je na tom nejtěžší? Rozhodně vydržet! 

2-min

 

Co jsou ty malé krůčky a změny?

Ty můžou být dost individuální. Pokud máte racionální uvažování a máte nějaké základní znalosti výživy, tak očividně víte, co neděláte úplně ideálně. Někdo pije 2 pivka denně, tak si řekne, že si dá jen 1 denně (postupem času to může být 1 pivko týdně). Pro někoho je večerní rituál po náročné práci stáhnout flašku vína a dát si k tomu chipsy. Změna může být, že si dá pouze skleničku a pokrájenou zeleninu. Časem dojde k tomu, že takový člověk shodí nějaké kilo a řekne si: tak málo stačilo a jsou tam změny? Co to udělá, když vynechám alkohol úplně nebo ho zařadím jen při výjimečných příležitostech? Jak se asi budu cítit? Ten alkohol nezmiňuji jen tak. Žijeme v zemi, která má prvenství v nejvíce vypitých litrů piva za rok. Aspoň v něčem jsme první, co? Haha. Alkohol jsou prázdné kalorie, protože vám alkohol nedodá žádné živiny. Pro zajímavost 1g alkoholu obsahuje 7 kcal. Asi nemusím zmiňovat, že narušuje střevní mikrobiom a při větším množství způsobuje z dlouhodobého hlediska zdravotní komplikace. Nechci teď ale úplně zabíhat do detailů problematiky alkoholu.

Snímek obrazovky 2024-07-04 v 14.22.06Další malé krůčky, které může udělat témeř každý, jsou takové, které vás nestojí žádné peníze. Světe div se, je to obyčejná chůze v tempu a pobyt v přírodě. Ne že by vám pohled na stromy spaloval vnitřní tuky kolem orgánů. Pobyt v přírodě souvisí s duševním zdravím a můžete si klepat na čelo jak chcete, ale schválně se běžte projít do lesa a pozorujte, co to s vámi udělá na pravidelné bázi. Je to takový základní návyk, na který jsme doslova zapomněli. Zapomněli jsme, jak dobře nám je, když jsme venku na louce, v lese, u rybníka. Prostě si jen dřepněte na chvíli někam na louku, vnímejte svět kolem, jen buďte a chillujte. Psychika je důležitá pro správnou redukci tuku. Dlouhodobý stres způsobuje nárůst viscerálního tuku kolem orgánů. Nějaký tuk potřebujeme, protože chrání naše orgány. Když je ho ale moc, způsobuje kardiovaskulární nemoci, diabetes II., vysoký TK a celkový rozvoj metabolického syndromu. Nejzřetelnějším příznakem zvýšeného viscerálního tuku je rostoucí břicho, typicky vypadající „pivní bříško“ u mužů a větší obvod pasu u žen. Dá se také změřit na bioimpedační váze, kterou najdete ve fitness centrech nebo nutričních poradnách. V tomhle případě není třeba čekat na 1.1., na nový den v měsíci, na zítra nebo na pondělí. Tady je třeba začít pečovat o svoje celkové zdraví hned. Obzvlášť pokud je tam i nějaké dědičné riziko. 

Pro někoho může být aktivní krůček k lepšímu já začít chodit do gymu nebo na nějaký kolektivní sport. Prostě se hýbat. ALE! Hýbat se v rámci celého dne. Není ideální ráno vstát, sednout do auta, dojet do kanclu a sedět tam 8 - 12h, pak sednout do auta, dojet do gymu, zacvičit si a jet autem domu. Možná jste již častokrát slyšeli: zaparkujte co nejdál a jděte kus pěšky. Vystupte z tramvaje o zastávku dřív a dojděte to pěšky. Jasně! Kdo z vás to dělá? Možná ne ani 1%. Nemáme na to čas chodit pěšky, co? Nemáme čas na to si vařit a připravovat jídlo. Nemáme čas na to chodit do gymu 4x týdně, že? 

Řeknu ti takové hezké a ohrané klišé: všichni máme stejně času a jde jen o to, jak s tím časem naložíme. Easy business, co? Rozhodně není lehké srovnat si PRIORITY. Není lehké překopat si život, odříznout některé věci (lidi), udělat zásadní změny a nastavit si svoje vlastní PRAVIDLA. Nebude to teď. Nebude to zítra. Klíčem je KONZISTENCE a DISCIPLÍNA. A to nejen při dosažení nějakých výsledků ale i při tom, jak si to nastavuješ sám ve své hlavě, když si priority srovnáváš. Je skvělé, když má člověk podporu v rodině nebo u svých přátel. Má parťáka, co to všechno může sdílet s ním. A když ne? Zkus někoho takového najít. V gymech bývá skvělá komunita se stejným zájmem a pravděpodobně si tam najdeš i budoucího sparinga, se kterým do toho budete šlapat spolu. Najdi si tu správnou MOTIVACI či vzor. Pro někoho může být nejlepší motivace to, že tu chce být zdravý a plný energie pro své dítě. 

Postupně ti tady asi dochází, že FORMA není to, co z dlouhodobého hlediska potřebuješ. Jediné, co potřebuješ, je cítit se dobře ve svém těle, být funkční, být zdravý a vitální. Nehledej krátkodobé výsledky, to ti ovoce nepřinese. Vzhledem k tomu, že jsme v roce 2024 a rozmohl se nám tady takový nešvar MÍT RÁD SVOJE TĚLO A PŘIJMOUT HO TAKOVÉ JAKÉ JE. S tím bych si dovolila za jistých podmínek nesouhlasit. Na sociálních sítích se prezentují lidé s obezitou 1., 2. a 3. typu s tím, že je to v pořádku a prostě I don’t care! Jsem tlustý a budu dělat, že se mám rád a je to takhle v pořádku. Víš co, není to v pořádku. Nemluvím o nadváze a o tom, že má člověk nějaké kilo navíc či nějaký vážný zdravotní problém. Mluvím o obezitě, což už je nemoc. To je jako kdyby člověk s cukrovkou II. natáčel videa, jak se láduje sladkostmi a říkal: I don't give a shit, mám to rád, budu to dělat a je to v pořádku, dělejte to taky. Nejen že takový člověk zatěžuje zdravotní systém (překvapivě dřív nebo později přijde metabolický syndrom a další zdravotní komplikace), nedává ale také ideální vzor svému okolí či dokonce svým dětem. Pokud už ty děti má. Jestliže je plánuje, tak se také dost pravděpodobně může stát, že to prostě nepůjde a děti mít moct nebude. Nechci, aby to všechno znělo skepticky. Ale mám nějakou praxi a pozoruju, co se děje kolem.

1-min

 

Jak na udržitelnou formu?

Fuu, dalo by se napsat tolik věcí a kroků, které by mohly být rozložené do dalších článků. Sepíšu něco, co aplikuji sama a co se mi osvědčilo i u mých klientů.

HÝBEJ SE. Kombinuj kardio a silové cvičení. Dělej třeba klasické fitko a k tomu choď běhat ven. Nebo dělej crossfit, kde máš kombinaci všeho - budeš mít skvělou formu ale i fyzičku. Nebo choď do fitka a k tomu třeba na volejbal. Za mě je skvělé kombinovat více pohybů a sportů, aby byl člověk komplexnější. Zvol aktivitu, která tě bude bavit a nebudeš se do ní nutit.

SPI. Kvalitní a dostatečný spánek je častěji a častěji zmiňován v různých médiích, u biohackerů a koučů. Kvalitnímu spánku jsme se věnovali v tomto článku, přečti si ho.

MEDITUJ. Meditaci si nemusíš představit jen tak, že si sedneš do tureckého sedu, spojíš palec s ukazováčkem a budeš dělat dechová cvičení. Musím říct, že dechová cvičení jsou skvělá a mají famózní účinky třeba na stres a psychiku, ale chápu, že tohle není pro každého. Zvol si svoji formu meditace. Pro mě je meditace, že si vezmu koně a jedu někam sama do lesa. Někdo si jde zaběhat, někdo projít se psem, někdo projet na motorce a někdo vezme papír a tužku a jde kreslit. Každý jsme jiný a každý potřebuje svoji formu meditace, kde upustí páru a stres.

JEZ. Stravuj se kvalitně ale také výživně. Kupuj základní suroviny a z těch vař. Kupuj kvalitní suroviny, podporuj místní farmáře a produkci, jez dostatek zeleniny a ovoce, přidej fermentované produkty, jez sezónní potraviny, zařazuj kvalitní tuky, dostatek bílkovin a komplexní sacharidy, nezapomínej na vlákninu a v případě potřeby využij toho, že máme skvělé a dostupné suplementy. Na našem e-shopu jsou krásně rozřazeny dle kategorií a cíle. Dodržuj Paretovo pravidlo 80/20 (drž zdravý jídelníček na 80% a zbytek si dopřej toho, co máš rád - za předpokladu, že se hýbeš a řešíš další zmiňované body)

PIJ. Pij vodu (filtrovanou), vodu s citronem či limetkou a mátou, pij ředěné čaje, bylinné čaje, kombuchu. Nepij sladké limonády a džusy. Alkohol si dej jen při výjimečných příležitostech. Nepij kávu a kofeinové nápoje po 16h, protože kofein se z těla odbourává až 7h a může tak nepřímo ovlivňovat tvůj spánek.

NESTRESUJ SE. Jasně, to se lehce řekne. Chceš slyšet moje životní moudra? Když nejde o život, jde o hovno. Nějak to dopadne. Všechno je tak, jak má být. 

 

Není třeba dělat všechny kroky najednou. Je třeba nějak začít a snažit se být konzistentní, protože jedině to přinese dlouhodobé výsledky. Možná bys chtěl stihnout formu do plavek ještě tenhle rok. Víš co? Vyprdni se na nějakou formu do plavek tenhle rok. Začni makat pro své budoucí já HNED TEĎ. A ta forma do plavek zaručeně bude další rok. Až se tě všichni budou ptát, jak jsi to udělal, tak jim odpovíš: začal jsem sám u sebe, dřel jsem a nepolevil jsem. Získal jsem tím něco, co jsem nikdo neměl: disciplínu! Forma v plavkách je jen třešnička na dortu, kterou ti to přinese. 

A já osobně přeju i vám všem, co jste dočetli článek až do konce, abyste byli plní energie, entusiasmu do pohybu a zdravého jídla, abyste našli tu správnou motivaci začít (pokud jste ještě nezačali) a nebo pokud se v tom stále plácáte a jde to s vámi nahoru a dolu, abyste našli ten správný směr, který si udržíte a budete třeba i inspirovat své okolí.

Pac a pusu. Monika

 

Dopamin

 

CO JE TO DOPAMIN

Dopamin je monoamínový katecholaminový neurostransmiter a hormon.

Neurotransmiter, jak už název tohoto slova napovídá, je něco, co vzniká v nervové soustavě a slouží k přenášení vzruchů. Buňky nervové soustavy (neurony) mají své vlastní receptory, které jsou citlivé na výskyt specifických neurotransmiterů. Kromě dopaminu ty nejznámější jsou monoaminy, tedy také serotonin, noradrenalin, adrenalin a acetylcholin. Známe ještě jiné známé neurotransmitery jako je například GABA, ale ta už se neřadí mezi monoaminy, ale mezi aminokyseliny.

Dopamin funguje také jako neurohormon. Jako takový je vytvářen v hypotalamu a v malém množství se také tvoří ve dřeni nadledvinek.

Funkci dopaminu v nervové soustavě objevil švédský neurobiolog a biochemik Arvid Carlsson v 50. letech minulého století a v roce 2000 za tento objev získal Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

 

 

JAK VZNIKÁ DOPAMIN

 Potřebujeme k němu neesenciální aminokyselinu tyrosin. Je neesenciální, protože si ho tělo dokáže vytvořit samo. To však platí pouze tehdy, kdy je v těle dostatek fenylalaninu, což už je esenciální aminokyselina, kterou získáváme ze stravy (z bílkovin). Jinak řečeno: fenylalanin je prekurzor tyrosinu. Takže z tyrosinu se pomocí enzymu tyrosin hydroxylázy stane DOPA (nebo L-dopa) a z DOPY se pomocí enzymu dopa decarboxyláza stane dopamin.

 

CO TEDY DOPAMIN SKUTEČNĚ DĚLÁ? 

Dopamin je to, co nás motivuje. Je to nadšení do něčeho /  ta cesta za něčím. Když se zvednete ze židle a jdete si pro jídlo, to vás z té židle zvedl dopamin. Když rozjíždíte nový obchod, tak celý ten proces budování je dopamin. Dopamin ale není ta radost z finálního produktu, respektive když se zvednete a jdete si pro jídlo a přinesete si ho ke stolu, to je dopamin, ale to, že to jídlo jíte a chutná vám, to už není dopamin. Když krysám prakticky vypnuli dopamin v mozku, neměli ani sílu se zvednout a jít se najíst, ale když jim vědci dali to jídlo vlastně až k tlamě, tak začali jíst a jídlo jim chutnalo. Takže dopamin vás zvedne z gauče udělat něco, ale není zodpovědný za tu radost, kterou z toho budete mít. Super příklad je například porno a masturbace. Dopamin ví, že vám to dělá dobře a tak vás to bude nutit opakovat stále a stále dokola. To samé junk food, videohry a tak dále. Dopaminu je bohužel úplně jedno, co vám dělá dobře, i kdyby to mělo být něco destruktivního jako těžké drogy a tak podobně, bude vás to nutit dělat, protože ví, že mám to dělá dobře.

1-min_1

Každou chvíli čteme a slyšíme ze všech stran, jak je potřeba si zvednout dopamin. Díky tomu budeme více motivovaní a úspěšní. V praxi to tak úplně nefunguje. Naše lidské tělo má rádo balanc, chce si udržet takzvanou homeostázu a to se týče i hladin dopaminu. V těle proudí dopamin prakticky nonstop (kromě spánku). Jinak řečeno máme takzvanou baseline hladinu dopaminu, ze které čerpáme přes den, můžeme jít nad baseline skrze různé aktivity, které vyprodukují velké množství dopaminu. Obecně superstimuly jako je porno, junk food, videohry nám mohou dopamin na chvíli vystřelit hodně vysoko. Umí to také otužování, různé léky či látky, ať už legální jako je L-tyrosine nebo nelegální. Kde je vzestup, tam musí být i pád. To znamená, že po nějakém větším stimulu, který nám vystřelí dopamin do výšin, pak následuje pád. V lepším případě klesne zpátky na baseline, v horším případě se dostane pod baseline. Díky těmto informacím nám rychle může dojít, že když budeme denně vyhledávat superstimuly a ještě je kombinovat, tak si můžeme poměrně rychle chronicky snížit svojí baseline dopaminu, až nám „nebude zbývat“ pro běžné aktivity. Časem se může stát, že už ani superstimuly nebudou dostačující a zábavné, protože se chronicky sníží baseline. To zapříčiní, že brambůrky už vám nemusí tolik šmakovat, běžné porno už vám tolik moc nic neříká a pomalu se přesunete k více hardcore věcem. V praxi to pak může vypadat tak, že člověk žijící tímto způsobem už pak nemá dost dopaminu na běžnou práci, socializaci, zdravé koníčky, má horší náladu, nic moc ho nebaví, nedokáže se soustředit, je unavenější, mrzutější, přichází emoční plochost, poruchy sexuality, deprese, úzkosti, anhedonie, atd. Nakonec se to dotyčný rozhodne řešit, ale ne vždy je řešení ideální. Běžná praxe je, že se předepíší antidepresiva, kdy se ale celý problém ještě více prohloubí a vlastně se nic nezlepší, dokud člověk bude žít stále stejný život. Spoustu lidí v dnešní moderní době mají různé psychické problémy a často si je způsobili sami svým životním stylem. Výjimky jsou samozřejmě klinické deprese a úzkosti, OCD a další poruchy, kde je potřeba lékařská pomoc od odborníků. Nicméně point je takový, že toho dokážeme hodně zlepšit už jen tím, jaký způsob života si zvolíme. Toto se netýká jen superstimulů. Dopamin nám může produkovat i zdravá aktivita: sport, gym, hudba, posezení s přáteli, otužování, pohyb na slunci, atd.

 

CO UDĚLAT PRO DLOUHODOBÉ ZDRAVÉ HLADINY DOPAMINU?

 

2-min_1

Chce to umět si říct NE na svoje impulzivní konání. Říct NE na věci, u kterých víte, že vám dlouhodobě nedělají dobře. Chce to říct ANO věcem, které se vám absolutně nechtějí zrovna dělat. Tato superschopnost, říkejme tomu disciplína / vůle / sebekontrola, se dá vytrénovat. Stejně jako se dají cvičit vaše bicáky, dá se cvičit váš mozek. Existuje část v mozku - ve frontálním kortexu, která reaguje přímo na toto konání a může doslova fyzicky nabýt na objemu. Takže ano, lze doslova cvičit mozek. Obrovskou roli zde hraje genetika (jakou máme baseline dopaminu, jestli máme tendenci padat do závislostí, jakou dokážeme mít disciplínu,..). Kromě genetiky má taky na toto vše obrovský vliv to, co už jsme za náš život prožili. Lze tedy svépomocí přeprogramovat svoje dopaminový centrum v náš prospěch. Až se přistihneš, jak bezmyšlenkovitě natahuješ ruku k telefonu, zastav se a nedokonči tuto činnost. Bude to třeba zvláštní pocit, ale je to třeba první malý krok k lepším zítřkům. Až půjdeš v obchodě kolem tvého oblíbeného regálu s brambůrkami, odolej a nekupuj si je. Nejezdi do gymu autem, i když jsi na to zvyklý. Projdi se, hecni se. Začni dělat různé vzdory denně a poměrně brzo zjistíš, že dokážeš mít skutečně pod kontrolou spoustu věcí. Finální fáze je taková, že začneš mít reálně radost z odmítání toho, co ti hlava předhazuje. Samozřejmě člověk by si měl dělat radost, měl žít život který ho baví, ale platí zde pravidlo: všeho s mírou. Nemusíš se všech superstimulů vzdávat napořád, jen vytrénuj sebekontrolu.

 

Co může dělat neplechu, je kombinování několika stimulů najednou. Například: gym je velký stimul, u toho posloucháš hudbu - další stimul, před tím jsi měl preworkout s kofeinem - další stimul. Když se toto bude dít denně, může se stát, že si časem řekneš: ten gym už není taková zábava jako kdysi, ty songy co jsem měl rád, už mě nebaví.

Určitě jste si někdy řekli, že byste chtěli začít běhat, ale prostě se vám nechce. Třeba jste chtěli začíst číst knížky, ale nemůžete se k tomu dokopat. Opět dopamin. Samozřejmě není to jen o hladině dopaminu, ale také o citlivosti a množství dopaminových receptorů a také o signálech mezi receptory a neurony, o zpětném vychytávání a odbourání dopaminu. Celé to není tak jednoduché, že bychom si jen zvýšili dopamin a vše je blažené. 

MAJÍ NĚJAKÝ VÝZNAM SUPLEMENTY?

Pokud je váš život nonstop zaplavený superstimuly, tak jakýkoliv suplement nebo lék na podporu zvýšení hladiny dopaminu (nebo zabránění jeho zpětnému vychytávání), tě o to víc spíše požene jít naproti dalším superstimulům. Kofein, L-tyrosine, Bromantane, 9MBC, L-Dopa a mnoho dalších suplementů může mít u některých osob uplatnění, ale spíše by bylo lepší jejich užívání za nějakým přímým účelem. Například: chci se něco lépe naučit, dám si kávu a L-tyrosine 30-60 minut před tím, než se začnu učit. Spojovat si stimulanty a látky zvyšující dopamin s produktivní činností má smysl, ale nelze na to spoléhat. Chronické užívání těchto látek časem vyústí v nižší efektivitu, potažmo v neurotoxicitu.

 

ZÁVĚR

Svůj dopamin máme pod kontrolou jen my a nikdo jiný. To, jak jsme motivovaní, soustředění, jakou máme náladu, to vše máme v našich rukou. Naučte se občas říkat NE, sebekontrola a disciplína je něco, co může získat každý z nás. Zpočátku to může bolet, ale dlouhodobě za to budete jen a jen rádi.

Swaglift Day 15.6.

Naše NEJVĚTŠÍ SILOVĚ - GAMINGOVÁ AKCE tohoto roku!!!

 

S velkým nadšením Vám oznamujeme, že vrcholí přípravy naší velkolepé akce, která je první svého druhu. Je to událost, která spojuje světy fitness, sportu a gamingu a to vše pod jednou střechou. Věříme, že jako všechny naše dosavadní akce bude Swaglift Day doprovázet jedinečná atmosféra po celý den a bude to událost, na kterou budeme všichni vzpomínat hodně dlouho.

Kopie návrhu Koláž na web (1200 x 370 px) (1)

SWAGLIFTDAY 15. 6. V UNYP ARÉNĚ

Tato jedinečná akce je pro všechny, kdo sdílí vášeň pro aktivní životní styl a herní zábavu. Od ranních 9:00 až do večerních 22:00 vás čeká bohatý a nabitý program všemožných sportovních eventů a pro gamingové nadšence je připravena herní zóna s turnaji o hodnotné ceny. 

Vrcholem celého dne bude večerní koncert Marpa a Troublegangu, aby završili tento skvěle strávený den. 

 

Co vás během celého dne čeká?Snímek obrazovky 2024-05-03 v 7.18.53

Postaráme se o to, abyste se nenudili a užili si s námi jedinečný den plný akce a zážitků! Od podzimu intenzivně plánujeme a rozvrhujeme vše tak, aby se Vám Swaglift Day líbil a mohli jsme v následujících létech akci opakovat. Rozhodně nechceme, aby to byla první a poslední akce. Touto jedinečnou událostí bychom rádi odstartovali éru Swaglift Day.

  • Jak již víte, na Swaglift Day bude probíhat SILOVÝ TROJBOJ pro ty nejlepší z nejlepších, kde uvidíte úctyhodné výkony a ty nejlepší budou i finančně odměněny. 
  • Vrátí se nám originální STRENGTH WARS aka ,,války", které bude moderovat náš milovaný Tetzel z Německa. Upozorňujeme, že atmosféra, kterou zažijete při battle Strength Wars, se s vámi potáhne ještě nějakou dobu. To se nedá okoukat z videa, to se musí prostě zažít! Pojďte to prožít s námi! 
  • Kvůli závodu v LOGLIFTU řešíme i speciální pódium, aby vše vydrželo a sedělo jak má. Také chceme, abyste na vše dobře viděli, proto v hale UNYP arény budou hned dvě pódia, na kterých se bude střídat program. V soutěži logliftu neočekávejte žádné béčkové výkony, budou soutěžit opravdoví profíci!
  • LEO BRICHTA jako jeden z našich atletů předvede se svým sparingem MMA exhibici a vy to budete moct krásně sledovat vše naživo. Věříme, že již toto samotné vystoupení bude skvělá show!
  • Náš další atlet a momentálně nejsilnější monstrum v ČR - HONZA JIRUŠE - bude chtít překonat vlastní rekord v DEADLIFTU. Myslíme, že každý z nás má nějaké hranice. Ale Honza? Jeho famózní výkony za poslední roky dokazují, že nezná hranice!!! Naživo to bude opět skvělá podívaná jako vždycky!
  • TADY JÁNKO předvede a vysvětlí své nejlepší techniky na ARMWRESTLING a vy si budete moci techniky sami vyzkoušet!

 

CHALLENGES O CENY PRO VŠECHNY!

Samozřejmě, že se musíte na výkony ostatních jen koukat. Budete se moci zapojit do GRIP CHALLENGE, THOR`S HAMMER CHALLENGE A DOUBLE BICEPS CHALLENGE. Pro ty nejlepší máme připraveny skvělé ceny z našeho sortimentu. Rozhodně byste si tyhle challenge s kámošema neměli nechat ujít a měli byste dorazit se hecnout. Na challenge není nutné se nikde registrovat.

Kopie návrhu Koláž na web (1200 x 370 px)

 Během celého dne budete moci ochutnat na Swaglift stánku naše nejlepší dobroty či doplnit energii a osvěžit se chlazeným GGBOOSTEREM. Ke koupi na místě budou některé oblíbené suplementy a merch, který si budete moci i vyzkoušet. Ze zkušenosti z Českých Budějovic již víme, že jeden stánek nestačí a proto SWAGLIFT a GGBOOSTER stánek budou ve venkovním i vnitřním areálu, aby se netvořily zbytečně dlouhé fronty. Pokusíme se zajistit vše pro váš nejlepší komfort. 

 

HERNÍ ZÓNA

Nesmíme také zapomenout, že hromada fitness nadšenců má velkou slabost pro počítačové hry a ve volném čase paří u kompu, viď Hanzi. Proto pro všechny nerdy budeme mít připravenou herní zónu, kde budou po celý den probíhat turnaje v oblíbených hrách, jako je Counter Strike 2 a Quake III Arena. U stánku s GGBOOSTEREM můžete posilnit své skills a díky tomu si domů odnést hodnotné ceny. 

Bez názvu

 

♡ JSTE SKVĚLÁ KOMUNITA!! DĚLÁME TO PRO VÁS! 

   Ať už jste nás přišli podpořit na jakoukoliv akci, vždycky byla naprosto skvělá a jedinečná atmosféra a my Vám za to děkujeme! Swaglift Day bude místo, kde se potká komunita se stejnou vášní k železu, humoru nebo gamingu. Bude to událost, na které se chceme organizačně opravdu vyřádit a dopřát Vám záživný program po celý den. Chceme, aby to bylo takové malé velké díky za Vás, co nás podporujete a nakupujete u nás. Protože bez Vás by tohle nikdy nebylo.

Pojďme se společně potkat na téhle jedinečné sportovně-gamingové události roku! Pokud ještě nemáš lístky, tak kupuj na SWAGLIFTDAY.CZstále za výhodnou cenu. Lístky na místě budou dražší než v předprodeji. 

Na místě budou stánky s pitím i občerstvením - jak nějaký fast food tak i clean jídlo. O boost energie se postarají stánky s GGBOOSTEREM.

A7403281-min_1

 

 

VIP HOSTÉ a NÁŠ TEAM ATLETŮ

Na akci se budete moci potkat se spoustou známých osobností jako je Kuba Enžl, Vidrail, Immanuel Adenubi, Vojta Koritenský, Tetzel a další jména brzy přibudou. Samozřejmě potkáte všechny členy SWAGLIFT TÝMU: Honzu Krasinskýho aka Anabolic Horse, Bendera, Honzu Jirušeho, Sabču Doležalovou, Leo Brichtu, Jánka, Chlupáka, Puniho, Honzu Makulu, Pavlise, Kubu Štěpánka. Se všemi bude MEET & GREET. Budete se s nimi moct vyfotit a popovídat si. 

 

KONCERT

Akci chceme zakončit ve velkém stylu a proto jsme se rozhodli, že to završíme skvělou show a koncertem MARPA s celým TROUBLEGANGEM. Buďte s námi až do konce, protože tohle bude další velká skvělá show!

Snímek obrazovky 2024-05-03 v 7.19.26

 

 

ZÁVODY BCROSS RUN

Pokud si chcete tento den užít akčněji, proběhnout se a zamakat, tak se přihlaste na závod Bcross Run, který pořádá Venca Mráz. Závod se poběží ve venkovní části a v rámci registrace závodu máte vstup na Swaglift Day zdarma.

Snímek obrazovky 2024-05-03 v 7.19.51

 

Tak na co ještě čekáš? Kupuj lístek na SWAGLIFTDAY.CZ a nenech si ujít tuhle parádní akci.

 

TĚŠÍME SE NA TEBE ♡

Podpora Zdravého Kardiovaskulárního Systému

              Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Důvodem bývá hlavně nevhodný životní styl. Kardiovaskulární zdraví ÚVODNÍ OBRÁZEK (2)-minhraje klíčovou roli ve zajištění celkového zdraví a pohody jednotlivce. Zdravý kardiovaskulární systém je základem optimálního fungování celého těla, a proto je důležité věnovat mu dostatečnou péči. V tomto článku se zaměříme na různé strategie a doporučení, jak podpořit zdravý kardiovaskulární systém, jaký vliv má výživa, sport, otužování a další faktory na kardiovaskulární zdraví, jakým způsobem eliminovat rizikové faktory a jaké jsou nejčastější kardiovaskulární nemoci.

              Kardiovaskulární systém je uzavřenou transportní soustavou, která se podílí na přenosu látek (dýchacích plynů, živin, hormonů), propojuje všechny orgány v těle, účastní se imunitních reakcí a přispívá k udržování homeostázy (stálosti vnitřního prostředí). Skládá se z krevních cév a srdce.

 

 

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PODPORY KARDIOVASKULÁRNÍHO ZDRAVÍ

 

5-minZdravá strava:

  • Konzumace vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, zdravé tuky (např. extra panenský olivový olej, avokádo, semínka), tučné mořské ryby alespoň 2x týdně a ořechy je základem pro zdravý kardiovaskulární systém.
  • Omezit příjem soli, nasycených tuků a rafinovaných cukrů.

Pravidelná fyzická aktivita:

  • Pravidelné cvičení má mnoho přínosů pro kardiovaskulární zdraví, včetně snížení rizika kardiovaskulárních chorob, podpory zdravého srdečního rytmu, diabetu II. a udržení zdravé hmotnosti.
  • Doporučuje se minimálně 150 minut aerobní aktivity týdně a také silové cvičení pro posílení svalů a kostí.
  • Zkuste zvýšit a zařadit pohyb v rámci celého dne. Pokud je to možné, více choďte pěšky (do práce, do gymu,..). Pokud jezdíte autobusem, vystupte vždy o zastávku dříve a projděte se (do uší si můžete dát sluchátka s hudbou, podcastem či audioknihou pro zpříjemnění chůze). Snažte se taky neparkovat autem co nejblíže vchodu.

Kontrola hmotnosti:

  • Udržení zdravé hmotnosti je důležité pro prevenci mnoha kardiovaskulárních onemocnění, jako je hypertenze, srdeční choroby a cukrovka II. typu.
  • Toho lze dosáhnout kombinací zdravé stravy a pravidelné fyzické aktivity.

Omezení stresu:

  • Chronický stres může mít negativní vliv na kardiovaskulární systém. Praktikování relaxačních technik jako je jóga, meditace a dechové cvičení nebo pravidelné relaxační činnosti může pomoci snížit stresovou zátěž.

Otužování:

  • Studené sprchy, ledové vany, saunování, chůze venku naboso, střídání studené a teplé vody, kryoterapie nebo jiné formy otužování mohou posilovat posilovat cévní systém a zlepšovat průtok krve celým tělem. Důsledkem je lepší zásobování tkání živinami a kyslíkem, a urychlení regeneračních procesů.

 

Eliminace Rizikových FaktorůÚVODNÍ OBRÁZEK (1)

  • Kouření: Kouření tabáku zvyšuje riziko srdečních chorob a cévních onemocnění. Když přestanete kouřit, snižuje se toto riziko významně.
  • Vysoký cholesterol: Vysoké hladiny LDL cholesterolu mohou vést k tvorbě aterosklerotických plátů a zvyšovat riziko srdečních chorob. Omezit příjem nasycených tuků a konzumovat potraviny bohaté na vlákninu může pomoci snížit hladiny LDL cholesterolu.
  • Vysoký krevní tlak: Kontrola krevního tlaku je klíčová pro prevenci cévních onemocnění. Zdravá strava a cvičení mohou pomoci udržet krevní tlak v normálních hodnotách.

Sodík (sůl)

Sůl je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Průměrná spotřeba soli ve vyspělých zemích je 3 - 8g (dle některých zdrojů dokonce 9 - 13g) denně. Sodík je v soli zastoupen cca 40%, tj. Ve 2,5g soli je 1g sodíku. Přičemž doporučený příjem soli je do 5g / den. Sodík je osmoticky aktivní molekula, která na sebe váže vodu. Při zvýšeném příjmu sodíku v organismu dochází k retenci vody. Současně jeho zvýšený příjem způsobí vzestup osmolality, na což reagují osmoreceptory zvýšeným pocitem žízně a následně dojde ke zvýšenému příjmu tekutin. Současně dochází ke zvýšenému vyplavování antidiuretického hormonu, který omezí diurézu. Při opakovaném chronickém zvýšeném příjmu sodíku dojde ke stabilizaci této rovnováhy a vzestupu arteriálního krevního tlaku. 

Sůl je součástí prakticky všech vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Doporučujeme tyto potraviny nekonzumovat a nebo v minimálním množství. 

Kardiovaskulární Nemoci6-min

Mezi nejběžnější kardiovaskulární nemoci patří:

  1. Ischemická choroba srdeční (ICHS): Způsobena ucpáním nebo zúžením koronárních tepen, což může vést k bolesti na hrudi (angině pectoris) nebo infarktu myokardu (srdečnímu infarktu). Infarkt myokardu vznikne zúžením nebo ucpáním cévy nebo vznikem krevní sraženiny (trombus), a tak se přeruší zásobování krve do srdce.
  2. Cévní mozková příhoda (CMP): Obstrukce nebo krvácení do mozku může způsobit CMP, což může mít za následek trvalé neurologické poškození.
  3. Hypertenze: Vysoký krevní tlak může vést k různým komplikacím, včetně srdečních onemocnění, cévních mozkových příhod a selhání ledvin.
  4. Ateroskleróza: Tvorba aterosklerotických plátů v cévách může omezit průtok krve a zvyšovat riziko ucpání nebo prasknutí cévy.
  5. Cholesterol a dyslipidemie: dyslipoproteinemie je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů aterosklerózy.

 

 

 

 

 

DOPLŇKY STRAVY A POTRAVINY NA PODPORU KARDIOVASKULÁRNÍHO ZDRAVÍ 

 

OMEGA 3 MK

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci očí, mozku a srdečně-cévního systému. Pro lidskou fyziologii jsou důležité zejména kyselina α-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). ALA se vyskytuje v rostlinách, zatímco DHA a EPA se nacházejí v mořských tučných rybách a řasách. Mezi nejbohatší zdroje rostlinných olejů obsahujících ALA patří lněná semínka a vlašské ořechy, případně chia a konopná semínka. Zdrojem EPA a DHA v lidské stravě jsou především tučné ryby: makrela, sardinky, losos, sleď, siven, atd. Vůbec nejbohatším zdrojem EPA a DHA jsou tresčí játra. Pokud nemáte v jídelníčku dostatek omega 3 ze stravy, doporučujeme suplementaci ve formě kapslí nebo oleje.

Koláž na web (1200 x 370 px) (7)-min 

Prospěšné účinky Omega-3 mastných kyselin

  • Zdraví srdce: Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na srdeční zdraví. Studie ukazují, že konzumace omega-3 může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje hladinu triglyceridů, reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL).
  • Podpora mozku a duševního zdraví: DHA, jedna z hlavních omega-3 mastných kyselin, je důležitá pro zdraví mozku a nervového systému. Konzumace DHA je spojena s lepší kognitivní funkcí, prevencí demence a snížením rizika depresí a úzkosti. 
  • Zánětlivé onemocnění: EPA a DHA mají silné protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné při léčbě zánětlivých onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, Crohnova choroba a lupus.
  • Zdraví očí: DHA je klíčová pro zdraví očí, zejména sítnice. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin může pomoci chránit před očními onemocněními spojenými se stárnutím, jako je degenerace makuly.
  • Zlepšení sportovního výkonu: Některé studie naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci zlepšit sportovní výkon tím, že snižují zánět a zlepšují průtok krve do svalů.

 

L-ARGININE_ L-ARGININ  kdo-min

L-arginine může být podporou pro kardiovaskulární zdraví. Pomáhá rozšiřovat cévy a tím zlepšovat průtok krve v cévách a chránit tak před vznikem aterosklerózy (ucpávání cév).To může vést ke snížení rizika srdečních chorob jako je infarkt a mrtvice. Studie a meta-analýzy ukazují, že použití L-argininu poskytuje významné pozitivní přínosy pro snížení systolického a diabolického krevního tlaku u hypertenzích dospělých. Více info v našem článku K čemu je dobrý L-arginine?

 

IBIŠEK

Omega 3-minIbišek není pouze okrasná rostlina, ale také ceněný léčivý bylinný doplněk, který může pozitivně ovlivnit kardiovaskulární zdraví. Jeho schopnost snižovat krevní tlak a chránit cévy před poškozením ho činí cenným pomocníkem při prevenci srdečních onemocnění. Pravidelná konzumace ibišku by mohla být jednou z cest k udržení zdravého srdce a cév.

Kromě čaje lze ibišek použít i jako přísadu do smoothie, džusů nebo ho přidat do salátů pro jeho léčivé účinky.

 

DRASLÍK (POTASSIUM)

Draslík (potassium) je minerál, který se podílí na mnoha základních tělesných funkcích včetně optimalizace krevního tlaku, svalových kontrakcí, nervových impulzů, trávení, srdečním rytmu, rovnováhy pH a vody v těle. Zvýšený příjem draslíku  redukuje arteriální hypertenzi.  Draslík je obsažen zejména v zelenině a ovoci, proto by měl být denní příjem zeleniny a ovoce u hypertonika vyšší než u zdravého jedince (cca 0,5 - 1kg). Nedostatek draslíku se může projevit extrémní únavou, svalovou bolestí, křečemi, nepravidelným srdečním tepem, zácpou, nevolností nebo zvracením. Draslík je hlavním elektrolytem, který určuje množství vody v buňkách (40% z celkového množství v těle). 

Podílí se na pohybu svalů.

  • Společně se sodíkem pomáhá udržovat hladinu tekutin v těle.
  • Zodpovídá za pravidelný srdeční rytmus a reguluje krevní tlak.
  • Působí jako přírodní diuretikum (močopudně) a pomáhá odvádět toxiny z těla.
  • Podporuje funkci nervového systému.
  • Hraje roli při svalových kontrakcích.
  • Ovlivňuje syntézu bílkovin a glykogenu. 

Zdroje draslíku:

  • Ovoce: Banány jsou dobrou zásobou draslíku, stejně jako avokádo, kiwi a pomeranče.
  • Zelenina: Mrkev, brambory, špenát a rajčata jsou bohatými zdroji draslíku.
  • Luštěniny: Fazole, čočka a hrách jsou výbornými zdroji draslíku.
  • Mléčné výrobky: Mléko a jogurt obsahují také určité množství draslíku.

 

HOŘČÍK (MAGNESIUM)

Hořčík je minerál nezbytný pro mnoho funkcí v těle, včetně regulace svalového a nervového systému, tvorby kostí a metabolismu. Je důležitý pro zdraví srdce a cév z několika důvodů:

  • Regulace srdečního rytmu: Hořčík je nezbytný pro správnou funkci srdečního svalu a přenos elektrických signálů, což pomáhá udržovat normální srdeční rytmus. Nedostatek hořčíku může způsobit arytmie nebo jiné srdeční komplikace.
  • Podpora cévního zdraví: Hořčík má vliv na relaxaci cév, což pomáhá snižovat krevní tlak. Kromě toho může pomáhat snižovat hladinu zánětlivých markerů v krvi a zlepšovat citlivost na inzulin, což má pozitivní vliv na zdraví cév.
  • Antikoagulační účinek: Hořčík může pomáhat snižovat srážlivost krve a tím předcházet tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k srdečním příhodám nebo mrtvici.
  • Ochrana před oxidativním stresem: Hořčík má také schopnost chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může být důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zajištění dostatečného příjmu hořčíku je proto důležité pro udržení zdravého srdečně-cévního systému. Dobré zdroje hořčíku zahrnují ořechy, semena, zelená listová zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. V některých případech může být doporučeno doplňování hořčíku formou doplňků stravy, zejména u jedinců se zvýšeným rizikem nedostatku nebo u těch, kteří mají potíže s jeho vstřebáváním z potravy. 

 

OLIVOVÝ OLEJ

Při pravidelném užívání má olivový olej vynikající účinky na celý kardiovaskulární systém, zlepšuje stav a průchodnost cév, pomáhá snižovat krevní tlak. O léčebných účincích olivového oleje se dá ale hovořit pouze u kvalitního panenského oleje nejlépe v bio kvalitě, nikoliv u levného rafinovaného oleje.

 

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ DOPLŇKY STRAVY V SEKCI KARDIOVASKULÁRNÍ ZDRAVÍ.

 

SHRNUTÍ NA ZÁVĚR

  • Dostatečně se hýbejte. Zařazujte více chůzi, kardio cvičení a silové cvičení.
  • Jezte dostatek zeleniny a ovoce. Střídejte druhy ovoce a zeleniny. 
  • Zařaďte minimálně 2x v týdnu tučnou mořskou rybu. Zkuste hlídat zdroj a kvalitu. Pokud tento příjem nepokryjete, zařaďte OMEGA 3 v doplňku stravy.
  • Přidejte si do jídelníčku oleje lisované za studena, zejména extra panenský olivový olej v bio kvalitě  a také semínka (konopná, lněná, chia..)
  • Eliminujte stres, případně na tom pracujte pomocí dechových cvičení a meditace.
 
Jan Krasinský - LEGENDA O KOŇOVI!
  • CO TĚ MOTIVUJE NEBO INSPIRUJE STÁLE SE ZLEPŠOVAT A DRŽET SVŮJ SMĚR?

Mám štěstí, že dělám to, co mě baví a naplňuje.  Nepotřebuju proto tolik motivace. Takže to, že se chci zlepšovat, jde nějakým způsobem plynule samo.

  • JAKÉ MÁŠ MOMENTÁLNĚ CÍLE A ZA ČÍM SE ŽENEŠ?

Teď mě čekají dvě důležitý sportovní události - Strength Wars na SWAGLIFT DAY a také mistrovství ve STRONGMANECH. Udělali novou Strongman kategorii do 120kg, což je skvělý pro mě a pro stejný kluky, jako jsem já. Je to ideální pro ty, kdo jsou velký na 105kg a malý na OPEN kategorii. Chci být u začátku téhle kategorie, protože si myslím, že do budoucna to bude hodně zajímavá a koukatelná kategorie. Předpokládám, že bude hodně nabitá skvělýma a silnýma lidma. A já bych si to první vítězství chtěl urvat pro sebe.

Koláž na web (1200 x 370 px) (2)

  • JAKÝ JE TVŮJ NEJVĚTŠÍ ZÁŽITEK, CO JSI ZAŽIL V RÁMCI SWAGLIFT TVORBY?

Největší zážitek byly samozřejmě války (Strength Wars) - především celá LIGA, která finišovala finálem s Facelessem. Další skvělý zážitek, který jsme s Pavlisem zažili byl trip do Ameriky, kam jsme jeli točit taky války. Tam jsem bojoval proti jednomu z největších silových idolů - Larrym Wheelsem. Celý tenhle trip byl mega skvělý zážitek a myslím, že něco takového už se nedá jen tak opakovat.

  • JE NĚCO, CO BYS SI PŘÁL VE SVÉ KARIÉŘE ZOPAKOVAT NEBO USKUTEČNIT DNES ZNOVU SE VŠEMI MOMENTÁLNÍMI ZKUŠENOSTMI?

Myslím, že nic bych neopakovat a že všechno je tak, jak má být. V podstatě tak jak se to všechno událo, tak mě to vyformovalo takového, jaký jsem teď, proto bych nic neměnil.

Koláž na web (1200 x 370 px) (1)

  • 1 RADA CO DĚLAT A 1 RADA CO NEDĚLAT, POKUD CHCI ZAČÍT SOUTĚŽIT V SILOVÝCH SPORTECH.

Začněte se věnovat precizní technice a systematice, kloubům, šlachám, atp.

  • ANABOLIC HORSE JE SAKRA VELKEJ POJEM VE FITNESS, NESTÝSKÁ SE TI PO MASCE VE VÁLKÁCH?

Období s maskou bylo fakt skvělý a občas si po ní postesknu. Ve finále přes ní ale není kurva nic vidět a fakt se přes ní na hovno dejchá.. :-D Ale to období bylo super a pokud se mají války vrátit, je dost možné, že vytáhneme i tu masku!

  • JAKÝ MÁ VÝZNAM BÝT SOUČÁSTÍ SWAGLIFTU A CO BYS ŘEKL O NAŠEM BRANDU?

Swaglift tady působí už déle než samotný Anabolic Horse (který jsme vytvořili s Pavlisem). Můžu říct, že jsem byl u zrodu tohoto brandu a jsem rád, jakým směrem to směřujeme. Jsem rád, jaký máme v týmu sportovce a jsem rád, jak se to rozšiřuje. Jsem taky rád, jakým stylem jsme to udělali, protože to není ve spoustě věcech jednoduchý. Jsem upřímně fakt rád za to, kam se to postupně dostává a jsem vděčný za ten styl, který si držíme a s jakou precizností a důrazem na maximální kvalitu naše supláče vyvíjíme. Díky moc Vám všem našim zákazníkům a fanouškům, že to pushujete dopředu, protože bez Vás by to nešlo!!!

Koláž na web (1200 x 370 px) (6)-min

  • MŮŽEŠ POPSAT, CO DĚLÁŠ MIMO TRÉNINK PRO SVŮJ ROZVOJ A DOSAŽENÍ ÚSPĚCHŮ?

To nejdůležitější co potřebuju, je zázemí a mít prostor a čas pro regeneraci.

  • NEJOBLÍBENĚJŠÍ SUPLEMENTY A MUST HAVE VĚCI PRO PÁR % ZLEPŠENÍ NA CESTĚ K ÚSPĚCHU?

Můj nejoblíbenější suplement byl, je a vždy bude KRÁLIČÍ KREV, protože tenhle suplement vznikl úplně jiným stylem než všechno ostatní. Králičí Krev jste pushovali dopředu a ještě ani neexistovala, takže to mělo mega hype. Bylo to původně založeno jen na totální srandě a ve finále vznikl seriózní a kvalitní nakopávač. Must have suplement je jednoznačně PROTEIN a Lipozomální vitamin D3+K2, protože je většina naší populace deficitní. 

Koláž na web (1200 x 370 px) (5)-min

  • CO TI MOMENTÁLNĚ DĚLÁ NEJVETŠÍ RADOST V ŽIVOTĚ?

Největší radost života je můj 4,5 letý syn. Není nic víc a nikdy nebude. 

  • JAK NEJRADŠI PROKRASTINUJEŠ?

Víte, že rád prokrastinuju u PC her - Wowko (mám to rád no, jsem taky trochu nerd). Další moje záliba jsou vodní dýmky - v Plzni mám vlastní Shisha Bar Ignite, ale to už taky asi všichni víte.

K čemu je dobrý L-ARGININE?

L-ARGININEL-ARGININ HCL (2)-min

L-arginine je tzv. podmíněně esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo dokáže vytvořit samo, ale pro všechny toto množství nemusí  být dostatečné a ideální. Obzvlášť s přibývajícím věkem se ukazuje, že se jeho tvorba v těle snižuje a zvýšenou potřebu argininu máme i při rychlém růstu, nemoci nebo zranění. Je tedy důležité ho přijímat i ze stravy (najdeme ho třeba v mase, rybách, vejcích, mléčných produktech, sóje, ořeších, semínkách,..). Jeho suplementace se vyplatí u sportovců, u osob se sníženou imunitou, u lidí s kardiovaskulárními potížemi a u pánů s erektilní dysfunkcí. Pojďme se společně mrknout na to, co to L-arginine vůbec je, na jeho příznivé efekty na náš organismus a proč jsme do Swaglift L-arginine přidali i HCL.

 

 

CO TO VLASTNĚ JE a JAKÉ JSOU JEHO BENEFITY?

L-arginine je prekurzor oxidu dusnatého (NO), který pomáhá zvýšit průtok krve v cévách, podporuje také pružnost cév a okysličení svalů. To vede k rychlejšímu dodání živin do svalových tkání a tzv. napumpování. Těchto účinků můžeme krásně využít právě při sportu, jelikož nám to může napomoct zlepšit výkon a vytrvalost během cvičení. Z benefitů argininu se můžou těšit jak siloví tak i vytrvalostní sportovci. L-arginine je také důležitý v regeneračních procesech a pro tvorbu svalové hmoty. L-arginin je kritický v době nemoci a traumatu. Potřeby L-argininu se za těchto okolností výrazně zvyšují.

 

Suplementace L-argininem může být i podporou kardiovaskulárního zdraví. Jak již bylo řečeno, L-arginin pomáhá rozšiřovat cévy a tím zlepšovat průtok krve v cévách a chránit tak před vznikem aterosklerózy (ucpávání cév). To může vést ke snížení rizika srdečních chorob jako je infarkt nebo mrtvice. Studie a meta-analýzy ukazují, že použití L-argininu poskytuje významné pozitivní přínosy pro snížení systolického a diastolického krevního tlaku u hypertenzních dospělých.

 

L-arginin může pomoci zlepšit sexuální zdraví a to tak, že může zlepšit erekci u mužů. Především u těch, kteří trpí erektilní dysfunkcí. NO vytvořený z argininu je uvolňován nervovými zakončeními v penisu a způsobuje roztažení krevních cév, které je zodpovědné za erekci. Díky své schopnosti zlepšovat průtok krve může vést k pevnějším a trvanlivějším erekcím. Při léčbě se využívá doplňků s L-argininem, případně s L-citrulinem. Arginin se v těle enzymaticky štěpí na oxid dusnatý a citrulin se v těle štěpí na arginin, který se poté opět štěpí na oxid dusnatý. Pro maximální účinek je tedy vhodná i kombinace těchto dvou suplementů.

 Koláž na web (1200 x 370 px)

L-arginin hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému a také podporuje hojení ran. Arginin je prekurzorem pro tvorbu dusíkatých oxidů (NOx), které jsou důležité pro regulaci imunitní odpovědi a zánětu. Působí také na hladké svalstvo, což hraje roli při posouvání potravy dále ve střevech.

 

K využití oxidu dusnatého dochází i v nervové soustavě, kde má roli v učení a podpoře paměti. NO, který se produkuje z L-argininu, působí také jako neurotransmiter a modulátor v mozku. Má vliv na několik aspektů mozku, včetně dlouhodobé potenciaci, procesu, který je základem pro učení a paměť. Je zde několik teorií, které naznačují, že L-arginin by mohl zlepšit kognitivní funkce díky své roli v syntéze NO a zlepšení cévního zdraví mozku, což by mohlo podporovat lepší průtok krve a dostatečné okysličení mozkových tkání. Avšak klinické studie potvrzující tyto efekty jsou omezené, a tak je třeba další výzkum, aby byly tyto účinky plně pochopeny a potvrzeny.

 

L-arginin je rovněž důležitý pro produkci růstového hormonu, který je vylučován hypofýzou. Arginin stimuluje sekreci růstového hormonu, který má širokou škálu pozitivních účinků na tělo, včetně podpory svalového růstu, zvýšení metabolismu tuků a podporu celkového hojení a regenerace těla. V klinických studiích bylo ukázáno, že administrace L-argininu může zvýšit hladinu cirkulujícího růstového hormonu u některých jedinců, zejména když je přijat v dávce, která je dostatečně velká a na lačno.

 

_ L-ARGININ  kdo-minCO ZNAMENÁ TO ,,L“ VE SLOVĚ L-ARGININE? 

Písmeno "L" ve slově L-arginin odkazuje na konfiguraci molekuly, konkrétně na to, že má tzv. levotočivou optickou aktivitu, ale pro nás je podstatné hlavně to, že tato "L" forma je přirozenou a biologicky významnou formou aminokyselin. L-aminokyseliny jsou přirozenou formou aminokyselin nalezenou v proteinech všech živých organismů.

 

JAK L-ARGININ UŽÍVAT?

Doporučujeme dávkovat 5g (1 odměrku) 30-60 min před silovým tréninkem a pro maximalizaci účinku kombinovat s L-CITRULINEM. Tyto látky působí synergicky a dojde tak k maximálnímu zásobení svalů krví. Po tréninku můžete také využít kombinaci s l-glutaminem. Pro podporu krevního oběhu a snížení krevního tlaku můžete dávku 5 - 10g  rozložit až do třech rovnoměrných dávek v průběhu celého dne.

PROČ JSME ZVOLILI FORMU HCL?

L-arginin HCL je jednou z forem L-argininu. Tato forma se preferuje před jinými formami kvůli lepší stabilitě a využitelnosti. HCL forma argininu může být také šetrnější k žaludku, což může být důležité pro jedince, kteří mají citlivější žaludek. Koupíš ho tady, stačí kliknout.

 

MÁ NĚJAKÁ NEGATIVA?

Při užívání L-argininu byste měli být opatrní, pokud užíváte také léky proti erektilní dysfunkci, jako je sildenafil (Viagra) nebo tadalafil (Cialis). L-arginin může způsobit pokles vašeho krevního tlaku, takže i pokud máte nízký krevní tlak nebo užíváte léky na kontrolu krevního tlaku, měli byste se před jeho vyzkoušením poradit s lékařem. Se svým lékařem se také poraďte, pokud jste prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt.

 

 

 

 

https://doi.org/10.1016/j.jcm.2016.06.002

https://doi.org/10.1080/00926230390155104

DOI: 10.1016/j.jsxm.2018.12.002

PMID: 33587327

PMID: 32370176

Výlet za Samem Sulekem!

 

  • KDO VYMYSLEL VÝLET DO ANGLIE? BYL TO SPONTÁNNÍ VÝLET ČI PLÁNOVANÝ?

 Chlupák: Dlouho plánované to určitě nebylo. Vzniklo to tak, že jsem natáčel s kamarádem Pepou Zajíčkem video na YouTube. Hodnotili jsme výsledky v kulturistické soutěži Arnold Classic v Americe. Zmínil jsem se u natáčení videa, že podobná akce proběhne za pár dní v Anglii, načež Pepa navrhl, že bychom tam mohli letět.

  • KOMPLIKACE JSOU JIŽ TRADICÍ, KDYŽ SWAGLIFŤÁCI NĚKAM JEDOU. BYLY I TENTOKRÁT NĚJAKÉ KOMPLIKACE PŘI CESTOVÁNÍ?

Kuba: Samozřejmě. První komplikace se ukázala hned na letišti v Praze, kde jsme zjistili, že Hanz nemá koupenou letenku :-D .. Špatně jsme se domluvili, jak to bylo celé na rychlo. Hanz se k nám připojil jako poslední člen, poslal jsem mu letenky ke koupi. Pak mi volal a já pochopil, že nemůže koupit tu zpáteční letenku. Tak jsem mu ji koupil (z Anglie do Prahy), ale nekoupil jsem mu tu do Anglie. Hrozilo tak, že s námi Hanz nepoletí a že mi udělal jen skvělý odvoz na letiště :-D.. Nicméně se to hned vyřešilo, letenku jsme koupili na místě na letišti dokonce levněji než přes aplikaci.

 Expo koláž

 

  • JAK VYPADAL VÁŠ VÍKENDOVÝ HARMONOGRAM NA FITNESS EXPU A CO TO VLASTNĚ BYLO ZA AKCI?

Kuba: Hlavním tahákem pro nás bylo potkat Sama Suleka. Třídenní expo Arnold Classic bylo plné dalších známých influencerů, takže harmonogram byl jasný - užít si to co nejvíc a potkat fitness ikony, které sledujeme a máme k nim nějaký vztah. 

  • JAKÉ ZNÁMÉ OSOBNOSTI JSTE POTKALI?

Kuba: Potkali jsme všechny atlety sponzorované značkou YoungLA. K těmto influencerům patří například Noel Deyzel, Ten Twins, Shizzy, Lex Little, Alex Eubanks nebo James English. Na expu jsme potkali další známé osobnosti jako například: Greg Douchette, Andrew Jacked, Ronnie Coleman, Phil Heat, Dorian Yates, Hafthor, atd.

  • KDO NA VÁS UDĚLAL NEJVĚTŠÍ DOJEM?

Chlupák: Největší dojem na mě určitě udělal David Laid. Působil opravdu klidně a vyrovnaně, nikam nespěchal a to i přes to, že se kolem něho seběhlo desítky až stovky fanoušků.

Kuba: Pro mě bylo největším zážitkem mluvit s Davidem Lidem. Další skvělý dojem na mě udělal Greg Douchette a samotný Sam Sulek.  Bohužel ve většině případů nebyl prostor prohodit více slov kvůli davům fanoušků či security. Snažili jsme se natočit co nejvíce interakcí a dokonce se nám podařilo natočit rychlý rozhovor s Alexem Eibanksem, který můžete vidět ve videu u Chlupáka.

  • JAKÝ JE SAM SULEK VE SKUTEČNOSTI? MĚLI JSTE MOŽNOST S NÍM MLUVIT?

Kuba: Myslím, že jsme na něj udělali dojem, když jsme mu řekli, že jsme z ČR. Sam má v Česku kořeny. Působil na nás stejně jako ve videích - klidný a vlídný. Bylo mu až líto, když nás sekuriťák tlačil pryč a bylo vidět, že by s námi prohodil klidně ještě pár slov.  Stoupnout si vedle něj byl zážitek a to ne jen kvůli tomu, že je to horda svalů. ale kvůli tomu, že z něj vyzařuje něco jiného než z ostatních slavných fitness influencerů. Možná to je tím, že je slavný poměrně krátkou dobu.

Arnold Classic expo

  • ANABOLIC HORSE JE SVĚTOVÝ POJEM. POZNAL TĚ TAM NĚKDO?

Hanz: Největší lichotka pro mě byla, když nejsilnější benchaři světa znali pojem Anabolic Horse, což můžete vidět ve videu. Plus s některými známými osobnostmi už se známe. Dokonce jsme potkali pár fanoušků z ČR i SR.

  • GYMSHARK GYM JE PRO VEŘEJNOST ZAVŘENÝ, SMÍ TAM JEN ATLETI. JAK JE MOŽNÉ, ŽE JSTE TAM BYLI?

Chlupák: Ano, tato posilovna je normálně uzavřená pro veřejnost. Právě díky tomu, že se ve městě Birmingham, kde má GymShark sídlo, odehrávalo expo, otevřeli posilovnu pro veřejnost. Pravděpodobně jen proto, aby sklidili nějakou pozornost, jelikož bývají na takové akci vždy hlavním sponzorem, tento rok byl GymShark vytlačen firmou YoungLA.

  • UKÁZALI JSTE JIM, JAK SE ZVEDÁ V ČR? JAKÁ ČÍSLA JSTE POTAHALI?

Hanz: Dali jsme si tři tréninky během dvou dnů + několik challenges na expu. Největší pozornost jsme si získali právě v GymShark Lifting Clubu, kde jsem tahal 350kg deadlift a tlakoval 180kg v sedě. Bylo fajn užít si tu skvělou atmosféru a uvědomit si, že v mojí hlavě je tohle vlastně jen průměrný výkon, ale pro většinu lidí je to něco, co nevidí jen tak.

  • VZALI JSTE SI SEBOU NĚJAKÉ MUST HAVE SUPLEMENTY, KTERÉ JSTE NEMOHLI NECHAT DOMA?

Hanz: Swaglift lipozomální vitamín D3+K2 byl do Anglie naprosto jasné. Nemohl jsem doma nechat ani Králičí Krev, L-Citrulline a samozřejmě GG Booster, abychom zvládli celé Expo.

Swaglift expo

  • BYLI JSTE SPOLU CELÝ VÍKEND. NELEZLI JSTE SI NA NERVY?

Kuba: Cestovali jsme ve čtyřech a musím sám říct, že jsem byl mile překvapen, jak jsme to zvládli. Každý něčím přispěl. Musím říct, že jsme si sedli a nesetkali jsme se s žádným konfliktem či ponorkou. Spojuje nás společný humor, zájem o fitness, zvedání a celý tento svět kolem cvičení. Těším se s klukama na další společný akce ať už tady či za hranicemi!

  • CO BYSTE CHTĚLI VZKÁZAT LIDEM?

Hanz: Neseďte doma na prdeli a jezděte na podobné akce! Nasávejte tu atmosféru a čerpejte motivaci, kde to jen jde! Prostě si ten fitness svět užívejte s podobnou sortou lidí! Vidíme se na naší mega velký akci v Praze na SWAGLIFT DAY už 15.6.2024!!!  VSTUPENKY!!!

 

Jak zlepšit spánek

Proč je spánek důležitý pro naše zdraví?

Spánek je jedním z nezbytných pilířů lidského zdraví a celkové pohody. Je to období, kdy tělo odpočívá a regeneruje, zatímco mozek zpracovává informace a ukládá vzpomínky. Nedostatek spánku nebo špatná kvalita spánku mohou mít závažné důsledky pro fyzické i duševní zdraví jedince.

Důvody, proč je spánek důležitý:

  • Regenerace těla: Během spánku se tělo opravuje a regeneruje. Dochází k opravám tkání, zvyšuje se hladina růstového hormonu a obnovuje se imunitní systém. Díky tomu je spánek klíčový pro fyzickou regeneraci.
  • Podpora duševního zdraví: Kvalitní spánek je nezbytný pro duševní rovnováhu. Nedostatek spánku může zvýšit riziko vzniku úzkostí, deprese a dalších duševních poruch.
  • Kognitivní funkce: Spánek má klíčový vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, učení, rozhodování a koncentrace. Kvalitní spánek je nezbytný pro optimální fungování mozku a jeho schopnost zpracovávat informace.
  • Regulace emocí: Dobrý spánek je spojen s lepší schopností regulovat emoce a vyrovnávat se se stresem. Nedostatek spánku může vést k emocionální nestabilitě a snížené schopnosti řídit své emoce.

Jak zlepšit spánek:2-min

  • Vytvořte si pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. Pravidelný spánkový režim pomůže synchronizovat vaše biologické hodiny a zlepší kvalitu spánku. I když je lákavé si o víkendu přispat, raději to nedělejte. Spánek se bohužel nedá naspat do zásoby. Spěte 7 – 8 hodin každý den!
  • Kofein: Kofein obsažený v kávě, yerba maté, GGBoosteru nebo Králičí Krvi má stimulační účinky a může způsobit potíže s usínáním, zejména pokud je konzumován v pozdějších odpoledních nebo večerních hodinách. Doporučujeme proto omezit příjem kofeinu v průběhu pozdějšího odpoledne a večera, jelikož se kofein odbourává i několik hodin.
  • Vyhýbání se modrému světlu: Modré světlo, které vydávají elektronická zařízení jako jsou chytré telefony, TV, čtečky, tablety nebo počítačové obrazovky, může narušit přirozený spánkový cyklus. Modré světlo potlačuje tvorbu melatoninu, hormonu odpovědného za regulaci spánkového cyklu, což může vést k potížím s usínáním a narušenému spánku. Nošení brýlí blokujících modré světlo ve večerních hodinách může pomoci chránit oči před negativními účinky modrého světla a podpořit přirozený spánek. Večer také není vhodné svítit stropními žárovkami (evokuje slunce). Používejte spíše přízemní lampičku s oranžovým či červeným spektrem (evokuje oheň). Modré světlo ale není nic špatného, je součástí slunečního svitu. Proto je velmi důležité vystavit se modrému světlu hned ráno, aby došlo k dostatečnému a kvalitnímu probuzení.
  • Úplná tma: V místnosti, kde spíte, byste měli mít ideální podmínky na spaní. Vhodná je úplná tma. Žádné svítící kontrolky, blikající wi-fi modem, svítící hodiny nebo světlo z ulice. Nejlepší jsou blackoutové závěsy či rolety a všechny kontrolky přelepit, aby vás světlo nevyrušovalo. Pokud nemáte možnost úplné tmy a nebo třeba cestujete letadlem, určitě je vhodnou volbou i maska na spaní.
  • Technika dýchání Andrewa Weila: Před spaním si vytvořte rituál, který vám pomůže uvolnit se a připravit se na spánek. To může zahrnovat čtení, poslech relaxační hudby nebo dechové cvičení 4 – 7 – 8. Tato jednoduchá technika dýchání byla vyvinutá Dr. Andrewem Weilem, známým lékařem a expertem na integrativní medicínu. Jak na to: 6-min
  1. Usaďte se nebo si pohodlně lehněte. Zavřete oči a uvolněte svaly celého těla.
  2. Dejte špičku jazyka na horní patro za zuby a nechte ji tam po celou dobu cvičení.
  3. Nádech: Pomalu a tichounce se nadechněte nosem a počítejte do čtyř.
  4. Zadržení dechu: Držte dech na sedm sekund.
  5. Výdech: Vydechněte ústy, počítejte do osmi, a současně uvolněte svaly.
  6. Opakujte: Tuto sekvenci opakujte 4 – 8x.

Tato technika dýchání může pomoci snížit stres a úzkost, uklidnit mysl a tělo a připravit vás na klidný spánek. Pravidelné používání této techniky před spaním může přispět k tomu, že se rychleji usnete a budete spát hlouběji a klidněji. Doporučuje se vyzkoušet tuto techniku pravidelně a pozorovat, jaký má vliv na váš spánek a celkovou pohodu

  • Optimální podmínky pro spaní: Do pohodlné postele s kvalitní matrací a polštářem, které podporují správnou polohu těla a minimalizují bolesti zad a krční páteře, se opravdu vyplatí investovat. Optimální teplota pro spánek se pohybuje kolem 18°C. Dobře vyvětraná místnost může pomoci udržet čerstvý a zdravý vzduch, což může přispět k lepšímu spánku. Zajištění správných podmínek pro spánek je klíčem k dosažení hlubokého, obnovujícího odpočinku a celkové pohody.
  • Jídlo před spaním: Není vhodné chodit spát s úplně lačným žaludkem, protože by vás mohl přepadnout hlad v době usínání nebo by vás dokonce mohl hlad v noci probudit. Není ale ani ideální najíst se těsně před spaním. Rozhodně byste se večer měli vyvarovat těžkým jídlům. Jako poslední jídlo dne doporučujeme lehčí jídlo 1 – 2 hodiny před spaním. Pro každého bude tento čas individuální.
  • Doplňky stravy: Kromě zavedení zdravých spánkových návyků a technik relaxace můžete také zvážit použití doplňků stravy, které mohou podpořit zdravý a regenerační spánek. Existuje několik doplňků, které byly spojeny se zlepšením kvality spánku a podporou relaxace. U nás na SWAGLIFT.COM najdete: 9-min
  1. Magnesium bisglycinát: Hojně se mluví o výhodách hořčíku pro zlepšení spánku. Magnesium bisglycinát je jednou z nejlépe absorbovatelných forem hořčíku a může pomoci uvolnit svaly a podpořit klidný spánek. Užívá se v odpoledních či večerních hodinách.
  2. Cherry Night: Instantní nápoj obsahující kombinaci aminokyseliny L-Glycinu, koncentrátu z višně obecné, extraktu z čínských datlí a hořčíku. Lze doporučit všem, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a celkové zklidnění mysli.
  3. Nightcap: Nightcap je pokročilý nootropický nápoj na podporu relaxace a klidného spánku.
  4. Double Calm: Tento doplněk zajišťuje podporu při úzkosti, stresu a nespavosti.

Hackněte svůj spánek a vytvořte pro něj optimální podmínky. Spánek je základním prvkem zdravého životního stylu a jeho nedostatek může mít závažné důsledky pro celkové zdraví a pohodu. Dodržování zdravých spánkových návyků a péče o kvalitu spánku by měly být prioritou pro každého, kdo dbá o své dlouhodobé zdraví a blaho.

Nahoru
20 položek celkem
Zpět do obchodu